(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2010)
Досліджено утворення ВТНП сполук складу Bi2-xLnxSr2CaCu2Oy, встановлено вплив заміщення Ві на La, Nd, Eu, Ho, Er, Lu на кристалічну будову та температуру переходу у надпровідний стан. Рентгенографічні дослідження показали, що в системі Bi2-хLnxSr2CaCu2Oу (Ln- La, Nd, Eu, Ho, Er, Lu) у випадку Ln-La зі збільшенням ступеня заміщення x спостерігається збільшення параметрів a та с. Для Ln- Nd, Eu, Ho, Er, Lu зі збільшенням ступеня заміщення х параметри а і с зменшуються. Температура переходу у надпровідний стан для зразків із заміщенням типу Bi3+/Ln3+ знижується, в порівнянні з чистою Bi2212 фазою.