(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2009)
На основі 2,2,2-трихлор-N-(дипіперидин-1-іл-фосфорил)ацетаміду (HL) синтезовано два ряди координаційних сполук загального складу LnL3·α,α’-Dipy та LnL3·Phen (Ln = La, Ce-Nd, Sm-Lu, Y; αα’-Dipy-α,α’-дипіридил, Phen-1.10 фенантролін). Всі одержані речовини досліджено мeтодами ІЧ-, 1Н, 31Р ЯМР, електронної спектроскопії та рентгенографічно. Ліганд (HL) та сполуку TbL3Phen досліджено методом рентгеноструктурного аналізу. Встановлено, що ліганд входить до складу координаційної сфери у депротонованій формі і координується бідентатно циклічно через атоми оксигену карбонільної та фосфорильної груп.