(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2007)
На основі розроблених методик бромування поверхні активованого вугілля (АВ) одержано системи, що містять на поверхні до 0,4-0,6 ммоль/г активного брому. Показано, що введений бром при реакції з меркаптоацетатом натрію легко заміщується на сірку, що, із подальшим окисненням і гідролізом, є перспективним методом формування сульфогруп (до 0,25 ммоль/г) на поверхні АВ. Методами ТГА та ТПДІЧ встановлено, що одержані системи є термічно стійкі: деструкція сульфогруп характеризується максимумами виділення SO2 при 255-300° та 350-390°. Дані системи проявляють помірну каталітичну активність в реакції дегідратації ізопропілового спирту. Температури 90 % перетворення спирту в пропілен становлять 240-275°C.