(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2008)
Вивчено вплив рН, концентрації сульфосаліцилат-, сульфат- і хлорид-іонів на повноту сорбції сульфосаліцилатних комплексів феруму(III). Розроблено "безреагентний" метод визначення мікрокількостей феруму(III) в сульфосаліциловій кислоті, який полягає в селективному вилученні сульфосаліцилатних комплексів Fe(III) 3-(метиламоній)-пропілкремнеземом при рН 5-8, елююванні комплексів 0,20 М нітратною кислотою і вимірюванні оптичної густини елюатів після додавання амоніаку. Інтервал визначуваних кількостей феруму 1,7–20 мкг у наважці кислоти 0,5–0,6 г. Нижня межа визначуваного вмісту становить 2,8×10–4 %, стандартне відхилення 8,1 % (n=3 і P=0,95).