(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2023)
Вступ. Перспективним напрямом використання цифрової кольорометрії є аналіз забарвлених розчинів. Бромтимоловий синій – це реагент на катіонні поверхнево-активні речовини, які є актуальними об’єктами аналізу, оскільки часто використовуються у складі лікарських засобів, у косметичній хімії та хімії миючих засобів. Додавання поверхнево-активних речовин до аналітичних систем у методах молекулярної спектроскопії поліпшує параметри визначення і стабілізує колоїдно-хімічний стан розчинів. Метою пропонованої роботи було дослідити параметри кольорометричного сигналу водних розчинів бромтимолового синього (БТС) і бромфенолового червоного (БФЧ) у присутності поверхнево-активних речовин і оцінити подальші можливості розроблення методик кольорометричного визначення вмісту іонних ПАР із БТС чи БФЧ у лікарських засобах. Методи. Дослідження проводили, використовуючи цифрову кольорометрію зі сканером і смартфоном. Для кількісного оцінювання інтенсивності кольору розчинів використовували RGB-характеристику. Результати. Установлено, що протягом 90 хв зміна величини R-, G-, B-компонент не перевищує ±1 % від середнього значення сигналу виміряних проб. Підвищення температури світла від 3000 до 5000 К практично не впливає на величину R- та G-компонент розчинів барвників, а інтенсивність сигналу B-компонента зростає. Дослідження впливу інтенсивності освітлення на RGB-характеристики показало, що при освітленні розчинів барвників 500 Lux і вище значення сигналів R-, G-, B-компонент є сталими. Зі збільшенням висоти шару розчину реагенту в діапазоні 0,5–5 см спостерігається зростання інтенсивності забарвлення розчину, що спричинює зменшення величин R-, G-, B-компонент. Показано можливість кольорометричного визначення константи дисоціації органічних реагентів. Введення Тriton Х-100 у систему поліпшує лінійність градуювальної залежності визначення БТС, знижує межу виявлення барвника, поліпшує чутливість визначення, забезпечує додаткову стабілізацію колоїдно-хімічного стану системи, що запобігає помутнінню при використанні високих концентрацій реагентів. Висновки. Досліджено вплив основних параметрів на кольорометричний сигнал сульфофталеїнових барвників. Отримані в роботі дані можуть бути використані при розробленні методик кольорометричного визначення вмісту іонних ПАР у лікарських засобах.